Статии >

08.04.2019

АНТИОКСИДАНТИ

Антиоксидантите са вещества, които могат да предотвратят или забавят увреждането на клетките, причинено от свободните радикали, нестабилните молекули, които тялото произвежда като реакция на околната среда и други фактори.

Тялото  също само произвежда някои антиоксиданти, известни като ендогенни антиоксиданти. Антиоксидантите, които набавяме сами (външно), се наричат ​​екзогенни.

Видове Антиоксиданти

Смята се, че има стотици и вероятно хиляди вещества, които могат да действат като антиоксиданти. Всеки има своя собствена роля и може да взаимодейства с другите, за да помогне на тялото да работи ефективно. "Антиоксидантът" всъщност не е името на вещество, а по-скоро описва какво може да направи една гама от вещества.

Примери за антиоксиданти, които може да се набавят външно са: 

-Витамин А;

-Витамин С;

-Витамин Е;

-Бета каротин;

-Ликопен;

-Лутеин;

-Селен;

-Манган;

-Зеаксантин.

Флавоноидите, флавоновете, катехините, полифенолите и фитоестрогените са всички видове антиоксиданти и фитонутриенти и всички те се намират в растителни храни.

Всеки антиоксидант има различна функция и не е взаимозаменяем с друг. Ето защо е важно да имаме разнообразно хранително меню.

Защо се нуждаем от Антиоксиданти

Множеството нездравословни фактори, на които се излагаме всеки ден, като например: замърсените въздух и вода, тютюневият дим, лъченията от някои видове електроника и нездравословната храна, с която се храним изправя пред  предизвикателства тялото ни всеки ден. Особено през есента и зимата има завишени нива на вирусите и инфекциите, които атакуват имунната ни система. Свободните радикали са друг фактор застрашаващ здравето ни. Освен, че антиоксидантите противодействат на горепосочените фактори, застрашаващи здравето, те имат и свойствата да повишават имунитета.

Какво са Свободните радикали

Свободните радикали са отпадъчни вещества, произвеждани от клетките, тъй като тялото преработва храната и реагира на околната среда. Ако организмът не може да преработи и отстрани ефективно свободните радикали, може да се образува оксидативен стрес. Това може да навреди на клетките и функциите на тялото. Учените смятат, че свободните радикали допринасят за процеса на стареене, но също така може да повишат риска от заболявания като рак, диабет и сърдечни заболявания.

Източници на антиоксиданти

Източниците на антиоксиданти могат да бъдат естествени или изкуствени. Растителните антиоксиданти са вид фитонутриент или хранително вещество на растителна основа.  Някои храни, богати на антиоксиданти са:

-Тъмен шоколад 

-Бобови култури

- Боровинки

-Ягоди

-Артишок

-Годжи Бери

 -Малини

- Цвекло

 -Спанак

Тъй като в забързаното ни ежедневие не винаги ни остава време да включваме в хранителния си режим нови и нови храни, освен чрез храната, ефективен начин за набавяне на антиоксиданти е чрез приемът им под формата на хранителни добавки. Именно поради тази причина, на фармацевтичният пазар има огромен избор от тези незаменими вещества. Като е препоръчително, преди да започнете приемът на някоя хранителна добавка да се консултирате с лекар, или фармацевт.

Вземете Вашата клиентска карта Сейба и спестявайте, докато пазарувате. Всеки месец специални предложения www.ceiba.bg