Статии >

17.05.2018

Как да се предпазим от инфекции и цистит

Добрата хигиена и хидратацията са ключови

Инфекциите на пикочните пътища често са болезнени, причиняват  дискомфорт и могат да доведат до сериозни здравословни проблеми на уринарния тракт. Този тип инфекции не са безобидни и не бива да ги подценявате, ако ви се случи да усетите някой от следните симптоми:
•    често и болезнено уриниране;
•    неконтролируема нужда за уриниране;
•    дизурия или болезнено изпускане на урина;
•    кръв в урината;
•    висока температура и умора;
•    болки в долната част на корема и гърба;
•    мътна урина с неприятна миризма;
•    болка по време на полов акт.
Как да се предпазите от коварните инфекции на пикочните пътища?

Грижете се за хигиената си

Най-сигурната превенция на инфекциите е добрата лична хигиена. Редовното миене, както и спазването на хигиенни правила при секс, ще ви спестят много неприятности. 

Ходете редовно до тоалетна

Една от честите причини за появата на уринарни инфекции е именно потискането на позивите за уриниране и задържането й. Ходете до тоалетна, колкото се може по-често и недейте да стискате. Колкото повече се опитвате да задържите урината, толкова повече връщате бактериите обратно към уринарния тракт и създавате предпоставки за развитие на инфекция.

Приемайте повече течности

Пиенето на големи количества вода през деня е полезно за общото ви здравословно състояние и в частност за здрави пикочни пътища. Чрез водата се изхвърят много токсини през урината и така се премахват бързо от пикочните пътища.

Пробиотиците помагат

Добрите чревни бактерии имат значение не само за ходенето по голяма нужда, но и за уринирането. Полезните бактерии уравновесяват както стомашно-чревния тракт, така и уринарния. Лактобацилите участват в състава и на вагиналната флора, и на пикочните пътища, затова приемайте пробиотици и яжте повече храни, богати на полезни бактерии. 

Силата на боровинките

Този плод има доказано благотворно въздействие за здравето на пикочните пътища и отделителната система. Неслучайно те са основна съставка на много хранителни добавки и противовъзпалителни средства, предназначени за подпомагане работата на пикочните пътища. Сокът от черната и червената боровинка е много ефикасен при подобни инфекциозни състояния.
Чаят от боровинки също е препоръчителен, тъй като от него има диуретичен ефект и натурално ще ви предпази от уринарни инфекции. 

Витамин С

Редовният прием на витамин C или консумацията на храни с него, помага да се поддържат нормални нива на киселинност в урината.  Освен това, витамин C е важен за предотвратяването на повторни възпаления. 

Носете памучно бельо

Синтетичното и дантеленото бельо запарява кожата и способства размножаването на микроорганизмите. Сменяйте го често по възможност и препоръчително е да избирате памучни комплекти.
Внимавайте с алкохолните напитки и кофеина
Не злоупотребявайте с алкохола, защото той е дразнител за пикочния мехур. Също така е добре да намалите кофеина, тъй като може да предизвика повторна поява на уринарни инфекции, ако вече сте имали такива проблеми.
 

Вземете Вашата клиентска карта Сейба и спестявайте, докато пазарувате. Всеки месец специални предложения www.ceiba.bg