Статии >

21.01.2021

НЕЖНАТА БЕБЕШКА КОЖА-КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА НЕЯ?

Вашето дълго очаквано бебче вече е у дома и можете да се радвате на родителството. Но наред с всички прекрасни емоции, които носи майчинството, несъмнено се срещаме и с някои трудности и предизвикателства. Едно от тях е грижата за деликатната и нежна бебешка кожа. Особеното при нея е, че тя много лесно може да се възпали, особено ако не сме внимателни и достатъчно грижовни. За да не допуснете това да се случи и с вашето слънчице, ще се опитаме да сме ви полезни с няколко съвета как да полагате грижи за бебешката кожа.

Къпането. Много родители предпочитат да къпят бебето си всеки ден. Важните правила в тази рутина е да къпете мъничето с топла, но не гореща вода и да използвате сапун/душ гел и шампоан, специално предназначени за бебето и съобразени със спецификата на неговата деликатна кожа. 

Винаги подсушавайте кожата му внимателно и нежно, без търкане и резки движения, които да раздразнят.
Ако бебето ви е със суха кожа, избягвайте прекомерното миене и къпане, което допълнително може да изсуши кожата. Насочете се към овлажняващи лосиони или кремове, които да хидратират кожата и с тях масажирайте тялото нежно и внимателно.

Полагайте специални грижи за зоната на пелените. Много често срещано е подсичането при бебетата, като то може да се дължи на различни фактори като влажност, не достатъчно честа смяна на пелените, липсата на подходящи продукти за грижа. Също така, ако кожата не е добре подсушена след баня това може да доведе до неприятен обрив. 
Това, което може да направите, за да предпазите детето от подсичане в интимната зона е да сменяте пелените често. Измивайте дупето на бебето с топла вода след изхождане по голяма нужда, тъй като не винаги почистването с кърпички е достатъчно за добра хигиена. Когато използвате мокри кърпи, избирайте продукт, предназначен за бебета, без съдържание на алкохол, за да не дразни и изсушава прекомерно нежната кожа.

Изпирайте дрешките на бебето, преди да му ги облечете. Знаем, че звучи логично и просто, но сме длъжни да го споменем. Когато перете дрешките на новороденото е препоръчително да използвате специален препарат за пране, без оцветители и добавени ароматизатори. Също така винаги изпирайте дрешките, чаршафите и одеалцата на бебето отделно от останалите дрехи на вашето семейство.

Избирайте нежна козметика за бебето. Вероятно го знаете, но все пак е важно да се уточни, че при новородените следва да се използват продукти с щадяща формула, които са създадени и предназначени именно за бебета, без съдържание на тежки химикали и силни аромати. 

Подгответе се, че кожата му няма да е винаги така съвършена. Да, бебешката кожа е много фина и нежна, невероятно деликатна на допир, но понякога ще се появяват пъпчици и и раздразнения, за които вие трябва да сте готови. Не изпадайте в паника, ако това се случи, а подходете внимателно и се консултирайте с педиатъра на детето си. Не прилагайте върху кожата непроверени продукти, особено при поява на силен обрив.

Въздържайте се да използвате ароматизирани продукти за бебето. Подбирайте памучни и меки дрешки, които да не дразнят чувствителната кожа на бебето. Може да е изкушаваща някоя дрешка и да искате да я купите непременно, но се уверете, че е изработена от естествени материи, за да не рискувате здравето на бебето в първите му седмици и месеци поне.

Бъдете предпазливи към причинителите на контактен дерматит. Такъв се появява, когато се отключва алергична реакция при бебето вследствие на няколко причини: сапуни или козметика с агресивни съставки; парфюми; някои метали; оцветители; латекс.

Следете дължината на ноктите. Макар бебешките нокти да са малки и тънки, те могат да са остри и когато станат прекалено дълги, е възможно да причинят одрасквания по кожата.

Внимавайте да не претоплите бебето, за да не се появи обрив. Много често се наблюдава обрив, причинен от обличането на твърде много дрехи при малките деца. Този вид обрив най-често се появява близо до гънките и зоните, където дрехите се търкат в кожата. В повечето случаи този обрив изглежда като дребни червени петънца по кожата и се забелязва най-лесно при дечица със светла кожа.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло и поради това следва да се отнасяме с голяма грижа и внимание към нея. За да бъде здрава кожата на нашето бебе трябва да я поддържаме суха, подхранена и хидратирана, както и да я пазим от слънчевите лъчи. От значение е както използването на подходящи и качествени продукти, така и да не се прекалява с тяхната употреба. Нека да следваме максимата "по-малко е по-добре", но с уточнението, че всеки продукт от грижата за кожата трябва да е с високо качество.

Вземете Вашата клиентска карта Сейба и спестявайте, докато пазарувате. Всеки месец специални предложения www.ceiba.bg