Статии >

13.07.2020

ВИТАМИН D – ЕДИН ВИТАМИН С ТОЛКОВА МНОГО ПОЛЗИ ЗА ОРГАНИЗМА!

Витамин D e известен още като слънчевия витамин. Мнозина го асоциират със здравето на костите и необходимостта му за усвояването на калций. Полезните му свойства съвсем не свършват дотук.

Има много различни симптоми, които могат да ни бъдат сигнална лампа, че имаме дефицит на Витамин D. Някои от тях са свързани с чести респираторни заболявания, тъй като Витамин D има отношение за нормалната работа на имунната система. В някои случаи се наблюдава нервно напрежение, което има неприятни последици и за други органи и системи в организма. С дефицит на Витамин D се свързва и повишената вероятност от фрактури и травми, тъй като костите стават по-чупливи и неустойчиви към натоварвания. При недостиг на важния витамин се наблюдава още хронична умора, сърдечно-съдови смущения, диабет и други сериозни заболявания. При нито едно от тези състояния не трябва да се изключва вероятността от дефицит на този така важен витамин. Ето защо е толкова необходимо ежедневно да си набавяме Витамин D.

Тъй като невинаги можем да набавим Витамин D чрез храната, за да осигурим адекватното му количество трябва да приемаме хранителни добавки, съдържащи необходимата концентрация.

Защо витамин D e толкова важен?

Доказаните ползи се изразяват в следното:

  • Повишава имунната защита на организма и устойчивостта към различни заболявания, включително сезонните респираторни вирусни инфекции
  • Регулира имунния отговор на организма спрямо вирусите и бактериите
  • Спомага за усвояването на калций и води до здрави кости и зъби
  • Намалява риска от развитие на остеопороза, особено при жени над 45-годишна възраст
  • Подобрява функцията на мускулите, особено при хора с повишено физическо натоварване
  • Ниските нива на Витамин D водят до развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет
  • Подобрява работата на нервната система и психичното равновесие

Действието на Витамин D за повишаване на имунитета е ключово в превенцията от сезонния грип и други вируси. Той регулира имунния отговор на организма спрямо патогените, като позволява нашата имунната система да остане балансирана и да се спрявя през целия период на вирусните инфекции. Освен това, Витамин D притежава и противовъзпалителен ефект, като намалява възпалителните реакции, които иначе могат да имат трайни последици за организма. От изключителна важност е факта, че приемът на Витамин D предпазва от усложнения, вследствие на вирусна или бактериална инфекция, които в много от случаите водят до рецидиви на инфекциите и правят организма податлив на повторно заразяване.

Витамин D е важен за усвояването на калций и фосфор от организма. Това от своя страна води до поддържане на здрави кости и добро състояние на целия опорно-двигателен апарат. Особено при хора след 50-годишна възраст, усвояването на калций намалява. С това се появяват болкови оплаквания, дискомфорт, дори и чести фрактури. Голям процент от жените развиват остеопороза, която се характеризира с намалена костна плътност, именно поради недостиг на важните витамини и минерали. Адекватния прием на Витамин D води до по-пълноценен и здравословен живот, изпълнен с движение.

Редица клинични проучвания сочат, че при недостиг на Витамин D има по-голяма вероятност от развитие на сърдечно-съдови заблявания. Наред с останалите рискови фактори, като стрес, тютюнопушене, прием на нездравословна храна и липса на движение, ниската концентрация на Витамин D може да се окаже допълнителен фактор за здравето на сърцето и съдовете. Грижата за тях е от съществено значение, тъй като ако не се обърне навременно внимание на проблемите, може да се стигне до повишено кръвно налягане, атеросклероза и свързаните с тях усложнения, които могат да имат трайни последици за организма.

Като говорим за оптимално количество на Витамин D, трябва да кажем, че човек на средна възраст трябва да приема 200IU (меджународни единици) или 5 микрограма. Тази препоръчителна доза може да бъде увеличавана в периоди, в които е необходимо засилване на имунитета, както и при други състояния, изискващи по-голям прием.

Витамин D е един от най-важните витамини за здрав дух и тяло. Винаги следете за симптоми, свързани с дефицит на Витамин D и не подценявайте тяхната значимост. Следвайте препоръките на специалистите и си набавяйте ежедневно необходимото количество. Освен с храната, вече има и много по-лесни и ефективни начини за оптимален прием.

Витаголд препоръчва
Калматрикс (витамин D3, цинк, калций, магнезий и вит B6)

Източник: https://www.vitagold.bg

Вземете Вашата клиентска карта Сейба и спестявайте, докато пазарувате. Всеки месец специални предложения www.ceiba.bg