Статии >

02.04.2020

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА КОРОНАВИРУСА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Все повече напредва разпространението на коронавируса, като се увеличава списъка с държави в целия свят, които се сблъскват със силно инфекциозното заболяване.

Covid-19, както е името на новия коронавирус, бе открит за пръв път в Ухан, Китай през 2019 г. Вирусът представлява нов щам, непознат за човека допреди няколко месеца.

Според медицинските специалисти близо 80% от хората, които се разболяват, прекарват вируса сравнително леко, без усложнения. Много хора дори могат да прекарат вируса без признаци и да не разберат за това.

За съжаление обаче уязвими и рискови групи са децата, възрастните и хората с хронични заболявания като високо кръвно, сърдечни болести, диабет, чернодробни проблеми. При тях са възможни усложнения, които могат да доведат до фатален край. По-голямата част от починалите вследствие на коронавирус са именно възрастни хора с предишни заболявания.

Затова е важно при съмнение за инфекция веднага да позвъните на личния си лекар, особено ако се връщате от пътуване в страна, където са регистрирани пациенти с коронавирус.

В такъв случай е препоръчително да прекарате 14 дни под карантина в дома си, изолирани от други хора. Смята се, че периодът за предаване на заразата е между 2-14 дни.

Как се предава вирусът?

Макар първоначалният източник на заразата да бяха животни, то Covid-19 вече се предава от човек на човек, и то много бързо. Това, което знаем засега е, че преминава основно по въздушно-капков път. Съществува възможност за заразяване при допир на предмети и повърхности и след това докосване на нос, уста или очи.

Симптоми на коронавируса Covid-19

Основните признаци на инфекциозното заболяване не се различават от тези на обикновения грип, а именно:

· Висока температура;

· Леки болки в гърлото;

· Кашлица;

· Затруднено дишане;

· Болки в мускулите;

· Обща отпадналост.

Как се лекува вирусът?

За момента не е известно да има конкретно и по-особено лечение, а се използват методите при лекуване на пациенти с инфекции.

Няколко организации в света се опитват да разработят ваксини срещу коронавируса, като надеждите са, че още през април 2020г. ще могат да започнат тестовете върху хора.

Как можете да се предпазите? 

Ако ви предстои пътуване в страна, в която има вече случаи на коронавирус и не можете да отмените пътуването, задължително спазвайте следните изисквания:

· Носете предпазна маска;

· Не общувайте с хора, проявяващи симптоми;

· Не посещавайте места с концентрация на много хора;

· Спазвайте висока лична хигиена, често миене с вода и сапун, като задължително носете с вас дезинфектант за ръце. Имайте предвид, че това е от съществено значение за елиминиране на риска от инфекция. За да е ефективна дезинфекцията измиването трябва да продължи около 20-30 секунди. Ако употребявате дезинфектант, нека той да съдържа минимум 60% алкохол, за да е ефективен в превенцията;

· Тъй като вирусът може да атакува организма през очите, носа и устата, не бива да ги пипате с мръсни ръце;

· При кихане или кашляне покривайте устата и носа със свивката на лакътя или с кърпичка, която след това веднага трябва да изхвърлите;

· Мийте ръцете си веднага след като сте пипали сурово месо и преди да докоснете преработени храни;

· Преди посещение в съответната страна позвънете и задължително информирайте медицинските специалисти за пътуване в области и държави със случаи на COVID-19, продължителност на престоя, евентуални контакти с болни;

· Ако сте в държава, в която има наличие на щама и вдигнете висока температура или се появят кашлица, проблеми с дишането, потърсете лекарска помощ; веднага

· В случай, че ви се появят симптоми по време на полет, информирайте незабавно за това екипажа на самолета.

Предпазват ли маските за лице?

Оказа се, че нямат толкова голям ефект, за да предпазят хората, които нямат COVID-19 . Те помагат да се ограничи бъдещото заразяване от тези, които вече имат вируса и за тях е задължително да носят маска.

Вземете Вашата клиентска карта Сейба и спестявайте, докато пазарувате. Всеки месец специални предложения www.ceiba.bg